Lifestyle
10/3/2023

7 Home Staging Geheimen: Verlichting kan het verschil maken

Ontdek in dit artikel 7 home staging tips voor de verlichting in jouw woning.

7 Home Staging Geheimen: Verlichting kan het verschil maken

Terwijl je jezelf klaarmaakt om de beste eigenschappen van je woning in the picture te zetten, kan je een van de belangrijkste zaken die echt wel het verschil maken vergeten: de verlichting.

Je moet de juiste combinatie van lampen kiezen om de ruimte te verlichten. Hier zijn zeven staging-tips om ervoor te zorgen dat je woning perfect verlicht is tijdens de bezichtigingen van jouw woning.

1. Waarvoor gebruik je de kamer?

Als je nadenkt over waar je verlichting in je huis moet toevoegen, overweeg dan eerst de bruikbaarheid van elke ruimte: hoeveel licht heeft iemand nodig om deze ruimte functioneel te maken? Bijvoorbeeld, je keuken heeft waarschijnlijk al ingebouwde verlichting, maar gerichte taakverlichting kan het nog helderder maken en het koken eenvoudiger en veiliger maken. Overweeg het toevoegen van een verlichtingssysteem onder je kasten, als de ruimte een helderdere gloed nodig heeft. Hetzelfde geldt voor de badkamer. Een helder licht boven of rond de spiegel kan een donkere, sombere badkamer transformeren in een functionele plek om je klaar te maken.

2. Moderniseer lichtarmaturen

Terwijl potentiële kopers je huis bekijken, zullen ze zeker kijken waar het licht vandaan komt en die armaturen ook evalueren. Je zou kunnen denken dat een ouderwetse armatuur niet iets is wat je moet repareren. Een nieuwe huiseigenaar kan het vervangen door iets dat bij hun smaak past, toch? Dit is waar, maar het kan je winst beïnvloeden als de persoon die je huis koopt weet dat ze de armaturen moeten updaten.

Dus vervang gerust elke kroonluchter of armatuur die ouderwets aanvoelt. Zorg er ook voor dat elke lamp werkt, of het nu deel uitmaakt van een hangende lamp of een eenvoudige inbouwlamp. Kopers willen weten hoe de verlichting eruitziet in elke ruimte die ze betreden. Als een lamp kapot is, kan dit het risico lopen dat het huis niet verkocht wordt.

3. Overweeg lagen

Als het gaat om decoreren, is layering een kunstvorm. Je kunt tapijten bovenop elkaar plaatsen of sierkussens en dekens op een al patroonrijke bank stapelen voor extra interesse. Hetzelfde geldt voor je verlichtingsopstelling, maar vertrouw niet alleen op de hoofdverlichting. Probeer in plaats daarvan een tafel- of vloerlamp te plaatsen, zodat het niveau van licht gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld. Dit zorgt ook voor extra sfeer in een ruimte.

4. Maak het energiezuinig

Als je nieuwe lampen en gloeilampen aan jouw ruimte toevoegt, zorg er dan voor dat wat je installeert een hoog energie-efficiëntieclassificatie heeft. De moderne koper wil een huis dat op een milieuvriendelijke en budgetvriendelijke manier draait. Traditionele gloeilampen branden snel op en verbruiken veel meer energie dan hun LED- of samengestelde fluorescentielamp (CFL) tegenhangers.

Je kan ook overwegen om slimme lampen in jouw huis te gebruiken. Slimme lampen zijn ook energiezuinig, maar je kan de helderheid aanpassen afhankelijk van het tijdstip van de dag en ze aan- en uitzetten met jouw smartphone. Ja, deze opties zijn duurder, maar degenen die jouw woning bezichtigen zullen het waarderen te weten dat ze niet meer hoeven te betalen om het licht aan te houden.

5. Voeg de illusie van ruimte toe

Ongeacht hoe gezellig het voor jou aanvoelt, een donkere kamer kan benauwd aanvoelen voor degenen die jouw huis bezichtigen. Bovendien, als je te grote meubels hebt of te veel stukken, kan de ruimte benauwd en klein aanvoelen.

Een deel van jouw opstelling zal moeten gaan over het verplaatsen van te grote meubels, maar houd er rekening mee dat de donkere ruimte nog steeds benauwd zal aanvoelen zonder de juiste verlichting. Als de kamer klein is, ben je misschien bang om vierkante meters te verliezen aan een staande lamp of tafel met een lamp erop. In dat geval kan je overwegen om wandlampen of een hanglamp te installeren.

6. Laat natuurlijk licht binnen

Een ander element dat overal geliefd is bij potentiële kopers is natuurlijk licht. Helaas kan je geen lamp of gloeilamp kopen om het natuurlijke licht van jouw woning te verbeteren. Wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk zonnestralen jouw woning binnenstralen door de gordijnen open te trekken en/of andere obstakels voor de ramen weg te halen. Als je weet hoe laat jou huis op zijn zonnigst is, stel dan bezichtigingen voor aan jouw makelaar tijdens deze tijd zodat kopers de woning in al zijn glorie zien. Maar als jouw huis weinig natuurlijk licht heeft, kan je het huis opnieuw schilderen in neutrale of witte kleuren om in ieder geval de illusie te creëren dat het huis helderder is.

7. Voeg buitenverlichting toe

Tot slot kan de uitstraling van jouw huis de verkoop maken of breken. Als potentiële kopers in het donker arriveren en je eigendom niet kunnen zien, heb je een probleem. Voeg daarom buitenverlichting toe aan je takenlijst. Naast schijnwerpers op de gevel, wil je misschien ook de aandacht vestigen op eventuele beplanting. Hetzelfde geldt voor je achtertuin; hoewel het technisch gezien geen deel uitmaakt van de uitstraling van je eigendom, kan het toevoegen van een verlichting echt helpen om de tuin op te fleuren.

Met een paar kleine aanpassingen aan je bestaande verlichtingsplan ben je op weg naar een succesvolle presentatie van je eigendom. De juiste lampen en armaturen benadrukken alle prachtige kenmerken van de plek voor de volgende persoon die erin trekt!