Nieuws
17/3/2023

Afkoeling van de vastgoedmarkt

Er wordt gesproken over een mogelijke afkoeling van de markt. Wat betekent dit voor de verkoop van jouw woning?

Afkoeling van de vastgoedmarkt

Volgens een recent artikel in De Tijd zijn er enkele tekenen die erop wijzen dat de vastgoedmarkt in België aan het afkoelen is. Zo daalt het aantal transacties op de markt, stijgen de woningprijzen minder snel en is er sprake van een stijgend aanbod op de markt. Dit alles zou kunnen wijzen op een mogelijke afkoeling van de markt.

Maar betekent dit nu dat je beter jouw verkoopplannen uitstelt? Absoluut niet, zo blijkt uit hetzelfde artikel. Ondanks de mogelijke afkoeling van de markt, blijft vastgoed in België nog steeds een veilige en waardevaste investering. Ook is het belangrijk om te benadrukken dat de vastgoedmarkt altijd fluctueert en dat er altijd pieken en dalen zullen zijn.

Als je op dit moment overweegt om jouw woning te verkopen, dan is het dus zeker niet onverstandig om hiermee door te gaan. Het is belangrijk om een realistische vraagprijs te hanteren en om jouw woning op de juiste manier te presenteren aan potentiële kopers. Ook kan jeoverwegen om een vastgoedmakelaar in de arm te nemen, die u kan helpen bij het vinden van de juiste koper voor jouw woning.

Er zou ook nog steeds veel vraag zijn naar woningen die volledig gerenoveerd zijn en aan alle normen voldoen. Als een woning echter nog werk nodig heeft - bijvoorbeeld als gevolg van een slechte energiescore van E of F - kan het moeilijker zijn om een geschikte koper te vinden. Door de stijgende bouwkosten kunnen kopers namelijk niet op voorhand inschatten hoeveel de renovatie zal kosten en dat kan hen afschrikken. Als kopers moeten kiezen tussen een woning die al in orde is en een woning waar nog werk aan is, zullen ze eerder kiezen voor de eerste optie.

Tot slot is het goed om te weten dat er momenteel nog steeds veel vraag is naar woningen in België. Vooral in de grote steden en in de nabijheid van natuurgebieden blijft de vraag hoog. Dit biedt goede kansen voor verkopers die hun woning op de juiste manier presenteren.