Vastgoed
28/11/2023

Het trapkrediet eenvoudig uitgelegd

Het trapkrediet is een financieel concept dat sommige huiseigenaren helpt om hun maandelijkse hypotheekbetalingen in het begin laag te houden

Het trapkrediet eenvoudig uitgelegd

Het trapkrediet is een financieel concept dat sommige huiseigenaren helpt om hun maandelijkse hypotheekbetalingen in het begin laag te houden en geleidelijk te laten stijgen. Dit kan handig zijn voor mensen die net een huis hebben gekocht en extra kosten hebben, zoals het inrichten van hun nieuwe huis. In dit artikel leggen we het trapkrediet uit in eenvoudige bewoordingen.

Wat is het trapkrediet?

Het trapkrediet werkt zo:

Lage aanvangsbetalingen

Als je een hypotheeklening afsluit met een trapkrediet, begin je met lage maandelijkse hypotheekbetalingen. Deze lage betalingen helpen je om de kosten van het kopen van een huis te beheren.

Jaarlijkse verhogingen

Elk jaar zal je maandelijkse betaling een beetje omhoog gaan, meestal met een klein percentage, zoals 1% of 2%. Dit betekent dat je elk jaar iets meer moet betalen dan het jaar ervoor.

Stabilisatie

Na een bepaald aantal jaren, meestal tussen de 5 en 10 jaar, stopt de stijging en blijft je maandelijkse betaling hetzelfde voor de rest van de lening. Het wordt dan vergelijkbaar met een standaard hypotheeklening waarbij je elke maand hetzelfde bedrag betaalt.

Een voorbeeld

Hier is een voorbeeld om het trapkrediet beter te begrijpen:

Laten we zeggen dat je een huis koopt en een hypotheek afsluit van €200.000 met een trapkrediet van 10 jaar en een initiële rente van 2%. De jaarlijkse stijging van de betaling is vastgesteld op 1%. Hier is hoe de maandelijkse betalingen eruit zouden kunnen zien:

  • Eerste jaar: €833,33 (2% van €200.000)
  • Tweede jaar: €841,66 (2% van €199.166)
  • Derde jaar: €850,08 (2% van €198.324)
  • ...
  • Tiende jaar: €902,98 (2% van €188.718)

Na het tiende jaar blijft de maandelijkse betaling van €902,98 constant voor de rest van de lening, zelfs als de rente stijgt.

Het trapkrediet kan handig zijn omdat het je helpt om in het begin lagere maandelijkse lasten te hebben wanneer je waarschijnlijk extra kosten hebt. Na verloop van tijd, wanneer je waarschijnlijk meer verdient, stijgen je betalingen geleidelijk, zodat je eraan kunt wennen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het trapkrediet niet voor iedereen geschikt is en dat je zorgvuldig moet nadenken over de voorwaarden van de lening voordat je ervoor kiest. Het kan handig zijn, maar het vereist wel planning.