Vastgoed
8/9/2023

Investeren in vastgoed voor beginners: de belangrijkste tips

Leer de voordelen van vastgoedinvestering kennen en krijg tips voor beginners om succesvol te investeren in vastgoed.

Investeren in vastgoed voor beginners: de belangrijkste tips

Met de historisch lage rente en de tegenvallende rendementen op spaarrekeningen, zijn veel Belgen op zoek naar een alternatief. Investeren in vastgoed kan daarvoor een interessante optie zijn, omdat het weinig risico's met zich meebrengt en een aantrekkelijk rendement oplevert. Maar is vastgoedinvestering wel mogelijk voor beginners met weinig kennis? Ja, dat is het zeker! In deze blogpost bespreken we de belangrijkste aspecten die je moet weten over een vastgoedinvestering, zodat je goed voorbereid aan de slag kan gaan.

Voordelen van een investering in vastgoed

Als je zoekt naar een alternatief voor het spaarboekje, wil je natuurlijk een investering met zo weinig mogelijk risico en een aantrekkelijk rendement. Een vastgoedinvestering heeft echter heel wat voordelen:

Dubbel rendement

Terwijl een financiële belegging in veel gevallen onzeker is en in waarde kan schommelen, is een vastgoedinvestering een veiligere optie. De waarde van vastgoed stijgt namelijk sneller dan de inflatie. Dit zorgt ervoor dat je bij de verkoop van het vastgoed kan profiteren van een meerwaarde. Daarnaast zijn er de verhuurinkomsten waardoor je maandelijks profijt hebt van je investering. Het totale rendement op je vastgoedinvestering zorgt voor een hefboomeffect omdat het rendement hoger is dan de rente op de lening die je aangaat om het vastgoed te financieren.

Passief inkomen

Als je je pand gaat verhuren, kan je genieten van passieve inkomsten uit de huur. Een deel van deze inkomsten gaan naar de maandelijkse aflossingen van je hypothecaire lening. Als je het goed aanpakt, kan je echter op het einde van de maand nog genieten van een deel passief inkomen.

Fiscale voordelen

Bij een investering in vastgoed kan je profiteren van een belastingvoordeel. Wanneer het vastgoed meer dan 5 jaar in je bezit is, wordt de meerwaarde bij verkoop namelijk niet belast. Daarnaast profiteer je bij een lening voor een tweede woning van een federaal fiscaal voordeel.

Tips voor beginnende investeerders

Je wilt beginnen aan een investering in vastgoed, maar weet niet goed hoe? We geven je hier een aantal tips zodat je goed aan je zoektocht naar het geschikte pand kunt beginnen.

Hoe moet je budget eruitzien?

Investeren in vastgoed is niet alleen weggelegd voor mensen met een enorme hoeveelheid spaargeld. Een eigen inbreng om de hypothecaire lening aan te gaan is voldoende. Dit schommelt doorgaans rond 20% van het aankoopbedrag.
Ook met een kleiner budget kan je dus al investeren in vastgoed. Het is wel belangrijk om realistisch te zijn over je budget en geen onverantwoorde risico's te nemen. Je kan eventueel een financieel adviseur raadplegen om je te helpen bij het bepalen van je budget.

Type vastgoed?

In welk type vastgoed wil je investeren? Dit is ook afhankelijk van het budget dat je natuurlijk hebt.

Vandaag de dag zijn studentenkoten een populaire investering: dit kan een dubbel voordeel opleveren wanneer je zelf kinderen hebt die hier tijdens hun studententijd kunnen intrekken. Anderzijds is dit wel een eerder tijdsintensieve investering, gezien de verhuur vaak via jaarlijkse contracten verloopt.

Andere opties zijn: appartementen, vakantiewoningen, parkings, garages,...

investeren in vastgoed

Kies de juiste locatie

De locatie van het vastgoed is een van de belangrijkste factoren bij een investering. Een goede locatie kan namelijk het verschil maken tussen een succesvolle en een onsuccesvolle investering. Kies dus voor een locatie die aantrekkelijk is voor huurders of waar de waarde van het vastgoed snel stijgt. Denk bijvoorbeeld aan steden of regio's met een sterke economie en veel werkgelegenheid.

Doe je onderzoek

Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je een investering doet. Zo moet je bijvoorbeeld weten wat de gemiddelde huurprijzen zijn in de buurt waar je wilt investeren en wat de verwachte waardeontwikkeling van het vastgoed is. Daarnaast is het ook belangrijk om de staat van het vastgoed te beoordelen en eventuele verbouwingskosten in te schatten.

Overweeg een vastgoedbeleggingsfonds

Als je weinig ervaring hebt in het investeren in vastgoed of als je niet genoeg kapitaal hebt om een volledig pand te kopen, kan een vastgoedbeleggingsfonds een goede optie zijn. Dit is een beleggingsfonds dat investeert in vastgoedprojecten en waar je als belegger een deel van kan kopen. Zo profiteer je van de voordelen van een vastgoedinvestering zonder dat je zelf een volledig pand hoeft te kopen.

Conclusie

Investeren in vastgoed kan een slimme zet zijn voor wie op zoek is naar een alternatief voor het spaarboekje. Het biedt een dubbel rendement, passief inkomen en fiscale voordelen. Als beginnende investeerder is het belangrijk om realistisch te zijn over je budget en om grondig onderzoek te doen naar de locatie en staat van het vastgoed. Een vastgoedbeleggingsfonds kan een goede optie zijn voor wie weinig ervaring heeft of niet genoeg kapitaal heeft om een volledig pand te kopen.