Vastgoed
10/3/2023

Hoe weet je wanneer het tijd is om jouw woning te verkopen?

Ontdek met volgende vragen of het tijd is om jouw woning te verkopen.

Hoe weet je wanneer het tijd is om jouw woning te verkopen?

Er is een reden waarom televisieprogramma's die debatteren over de vraag of je in je huidige huis moet blijven of het moet verkopen en verhuizen zo populair zijn. Het is een moeilijke beslissing die gepaard gaat met een verscheidenheid aan emoties. Moet je van je huis houden ondanks de vervelende kleine gebreken, of moet je het verkopen en een huis vinden dat beter past bij jouw behoeften?

Bepaal hoeveel eigen vermogen je in je huis hebt

Neem eerst de emotie uit de vergelijking en bekijk de feiten. Heb je lang genoeg in het huis gewoond om voldoende eigen vermogen op te bouwen om de verkoop te rechtvaardigen? Idealiter zou je minstens drie jaar in je huidige huis moeten hebben gewoond. Hoewel het niet vereist is dat je eigen vermogen hebt om je huis te verkopen, kan het zijn dat je het resterende saldo van je hypotheek en de afsluitingskosten moet betalen als de prijs die je voor je huis krijgt niet het hele bedrag dekt. In deze situatie zou je geld moeten betalen, wat niet ideaal is, vooral als je een ander huis wilt kopen.

Om het eigen vermogen in je huis te bepalen, trek je het bedrag dat je huis momenteel waard is af van het saldo van je hypotheek. Stel dat je huis $300.000 waard is en het saldo van je hypotheek $250.000 bedraagt. Dat betekent dat je $50.000 aan eigen vermogen hebt. Als je niet zeker weet wat je huis waard is, kijk dan naar vergelijkbare huizen in jouw omgeving die recentelijk zijn verkocht. Zorg ervoor dat je appels met appels vergelijkt - de huizen die je bekijkt, moeten vergelijkbaar zijn in leeftijd, oppervlakte, aantal slaapkamers / badkamers en locatie.

Als je nog steeds niet zeker weet hoeveel jouw huis waard is, neem dan contact op met een vastgoedmakelaar bij jou in de buurt en vraag hen om de vergelijkbare verkopen met je te bespreken.

Bekijk jouw financiën opnieuw

Je hebt niet alleen eigen vermogen in jouw huis nodig, maar je hebt ook nog geld nodig voor eventuele reparaties aan het huis, inrichting, afsluitkosten, commissies voor vastgoedmakelaars, etc.  Zorg ervoor dat je jezelf ook effectief een nieuwe woning kan veroorloven. Wordt jouw hypotheek hoger en zo ja, past het nieuwe bedrag binnen jouw budget? Simuleer bijvoorbeeld via KBC jouw hypothecaire lening.

Hoe is de huidige vastgoedmarkt?

Voordat je jouw woning te koop zet, onderzoek dan ook even de huidige vastgoedmarkt. Bekijk bijvoorbeeld de huizen die te koop staan in jouw omgeving. Als je veel huizen te koop ziet staan, bevindt je jezelf waarschijnlijk in een kopersmarkt. Als je daarentegen slechts enkele huizen te koop ziet staan in jouw omgeving, bevindt je je waarschijnlijk in een verkopersmarkt. Jekrijgt waarschijnlijk meer voor jouw huis als je jezelf in een verkopersmarkt bevindt en je kunt zelfs profiteren van een biedingsoorlog. Houd er echter rekening mee dat als je van plan bent om in dezelfde markt te kopen, het moeilijk kan zijn om een betaalbaar nieuw huis te vinden.

Je kan ook kijken hoe lang huizen te koop staan. Als ze traag verkopen, duidt dit op een kopersmarkt. Als ze snel verkopen, duidt dit op een verkopersmarkt. Als je meer informatie wilt, neem dan contact op met een lokale vastgoedmakelaar en vraag naar jouw lokale omgeving. Aangezien markten regelmatig fluctueren, kan een vastgoedmakelaar je helpen bij het navigeren door de ups en downs van de lokale vastgoedmarkt.

Is het nu een goed moment om te verkopen?

Naast de huidige markt moet je ook rekening houden met de tijd van het jaar. Pompoenen, goblins en heksen maken van oktober een leuke maand voor traktaties, maar het kan een enge truc zijn om jouw huis in deze tijd van het jaar te verkopen.

Is nu een goed moment om te verkopen?

Naast de huidige markt, moet je ook rekening houden met het seizoen. Pompoenen, goblins en heksen maken oktober een leuke maand voor traktaties, maar het kan een eng trucje zijn om deze tijd van het jaar je huis te verkopen. En hoewel december vrolijk en helder kan zijn, kan proberen te verkopen tijdens de feestdagen je het gevoel geven dat je een echte Grinch bent.

Hoewel de herfst en winter de slechtste tijden zijn om je huis te verkopen, zijn laat in de lente en vroege zomer de beste tijden. Als het april is, dan is het een geweldige tijd om je huis klaar te maken om te verkopen, omdat mei tot en met juli als de beste maanden worden beschouwd voor de verkoop van woningen.

Naast wat de kalender zegt, overweeg waar je persoonlijk bent. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde familieverplichtingen of een belangrijk evenement komende? Als je binnenkort voor een ouder wordende ouder moet zorgen, een kind naar de universiteit moet sturen, een bruiloft moet betalen, een operatie moet ondergaan of een nieuwe baby in de familie moet verwelkomen, wil je misschien je financiën bekijken om er zeker van te zijn dat je de kosten van het evenement en de kosten die gepaard gaan met de verkoop en aankoop van een huis kunt dragen.

Overweeg wat er nog meer kan veranderen. Hoe stabiel is jouw baan of die van je partner? Misschien krimpt jouw bedrijf en heb je gehoord van dreigende ontslagen. Of misschien ben je net begonnen met een nieuwe baan en ben je nog aan het settelen.

Werkt jouw huis nog voor jou?

Denk ook eens na over de vraag: Waarom wil ik verkopen?  Wat stoort je aan jouw huis dat je overweegt te verkopen? Werkt de ruimte niet meer? Als jouw gezin recent is gegroeid of kleiner is geworden, is het huis misschien plotseling te klein of te groot.

Werkt de locatie nog steeds? Misschien heb je jouw woning gekocht omdat het dichtbij school was, maar zijn je kinderen nu uit huis?

Dingen die niet kunnen worden veranderd, zoals het totale aantal vierkante meters of de locatie, zijn goede redenen om te verkopen. Maar voordat je contact opneemt met een vastgoedmakelaar om jouw huis op de markt te brengen, wees dan zeker want eens je een bod hebt aanvaard kan je niet meer terug. Bij het overwegen van de verkoop van jouw woning , stel je jezelf best volgende vragen:

  1. Gebruik ik alle ruimte die ik momenteel heb, of zijn er ongebruikte of onderbenutte ruimtes?
  2. Kan ik huidige ruimtes hergebruiken om ze functioneler te maken?
  3. Kan ik vierkante meters toevoegen?Zou een renovatie mijn gevoel over mijn huis kunnen veranderen?
  4. Kan ik op dit moment een renovatie aan? (zowel financieel als persoonlijk)
  5. Is mijn huis de investering van een renovatie waard? (Bekijk de verkoopwaarde versus de kosten van de mogelijke renovatie.)

Als je meer hulp nodig hebt bij deze beslissing, maak dan een lijst met voor -en nadelen van verkopen of in jouw woning blijven wonen. De kans is groot dat je na het maken van deze lijst meteen een antwoord hebt op die vraag.