Lifestyle
10/11/2023

Hygge: het geheim van een gelukkig huis

Ontdek alles wat je moet weten om een gezellige, uitnodigende en stressvrije woning te creëren met hygge design.

Hygge: het geheim van een gelukkig huis

Ontdek alles wat je moet weten om een gezellige, uitnodigende en stressvrije woning te creëren. De juiste meubels en decoratie kiezen en een knusse sfeer scheppen kan je interieur omvormen tot een kalme en warme omgeving die perfect is om het hygge-leven te leiden.

Wat is hygge, en wat betekent hygge design?

Hygge (uitgesproken als “huu-guh”) is een Deens en Noors woord voor een sfeer van gezelligheid en comfort met gevoelens van welzijn en tevredenheid. Je huis ontwerpen en decoreren met hygge in gedachten zal je helpen een warme, uitnodigende ruimte te creëren die ontspanning en welzijn bevordert. Het draait allemaal om het creëren van een plek die aanvoelt als thuis. Hygge vind je in simpele dingen zoals een gezellig gesprek bij de open haard, een warme deken of de perfecte kop koffie.

“Hygge gaat niet alleen over ontwerp - het gaat over het gevoel dat je krijgt. Voor ons betekent dit kleur, textuur, verlichting en lay-out gebruiken om een huis, of zelfs een enkele kamer, samen te brengen,” zegt HYGGE Design Inc. “We willen dat iedereen die een van onze projecten binnenstapt, zich thuis voelt terwijl ze neerploffen op de bank met een koffie en een boek terwijl de dag overgaat in de nacht.”

12 manieren om hygge in je huisontwerp en decoratie te brengen

Gebruik natuurlijke materialen

Het integreren van natuurlijke materialen in je huis is essentieel om een hygge-sfeer te creëren. Natuurlijke materialen kunnen helpen een gevoel van rust en vrede te creëren, geluid te absorberen om het huis meer ontspannend te maken, en de luchtkwaliteit te verbeteren door verontreinigende stoffen te filteren. Ze kunnen ook een vleugje schoonheid en luxe toevoegen aan een huis.

“Bij het ontwerpen van een ruimte proberen we niet te ver af te wijken van de oorspronkelijke bedoeling van een object. Stevige materialen zoals rijk zwart marmer, koper, ijzer en hout in warme walnoot- of rokerige eikentinten, spelen allemaal goed samen, net zoals in de natuur,” raadt Of Origin Design Studios aan. “Pure, organische materialen doen zoveel om een onderbewust gevoel van comfort binnen een huis toe te voegen, dus sla de versieringen over en laat de simpele schoonheid doorschijnen.”

Voeg een hygge-kleurenpalet toe

Bij het overwegen van kleuren, denk aan aardetinten en natuurlijke kleuren die je een gezellig en comfortabel gevoel geven. Warme, aardse tinten zoals diep rood, rijk bruin en goudgeel zijn perfect voor het creëren van een gezellige, uitnodigende ruimte.

Diep rood: deze rijke, levendige kleur wordt geassocieerd met warmte en comfort.

Rijk bruin: bruin is een grondende kleur die gevoelens van stabiliteit en veiligheid oproept.

Goudgeel: geel is een vrolijke kleur die geluk en positiviteit oproept.

“We houden ervan subtiele kleuren toe te voegen die gerelateerd zijn aan je omgeving, zoals zachte bruinen en groenen. Dit zal helpen de buitenwereld binnen te brengen en de overgang tussen binnen en buiten te versoepelen,” stelt HYGGE Design Inc. “Het is belangrijk dat je je eigen persoonlijkheid weerspiegelt in je kleurkeuzes. Kies tinten die je blij maken en die passen bij je levensstijl.”

Verwerk zachte stoffen

Zachte stoffen zijn een must voor een hygge-woning. Denk aan luxe materialen zoals kasjmier en mohair, die je huis een gevoel van luxe en comfort kunnen geven.

Focus op sfeervolle verlichting

Sfeerverlichting is cruciaal in een hygge-huis. Vermijd harde verlichting en kies voor zachte, warme lichtbronnen zoals kaarsen en sfeerlampen.

Creëer een focuspunt

Een focuspunt in je woonkamer kan helpen om de ruimte te centreren en een gevoel van orde te creëren. Dit kan een kunstwerk zijn, een mooie open haard, of zelfs een verzameling van je favoriete boeken.

Gebruik een overvloed aan kussens en dekens

Kussens en dekens zijn de sleutel tot gezelligheid. Stapel ze op je banken en stoelen om een uitnodigende ruimte te creëren waarin mensen zich kunnen nestelen.

hygge

Zorg voor warmte onder je voeten

Een mooi tapijt of vloerkleed kan je voeten warm houden en bijdragen aan het algemene comfort van je huis.

Gebruik de kracht van geur

Geurkaarsen of diffusers kunnen helpen een ontspannen en uitnodigende sfeer te creëren.

Voeg planten en bloemen toe

Groen in huis brengt leven en frisheid in de ruimte en verbetert de luchtkwaliteit.

Creëer gezellige hoekjes

Richt een hoek van je kamer in als een plek voor rust of lezen om te ontspannen.

Breng de natuur naar binnen

Materialen zoals hout en steen kunnen helpen om de natuur naar binnen te brengen en een gevoel van buiten te creëren in je huis.

Minimaliseer rommel

Een opgeruimde ruimte kan helpen een meer ontspannen en rustgevende omgeving te creëren.

Volg deze tips en je bent goed op weg om het gezelligste, meest uitnodigende huis in de buurt te hebben!