Vastgoed
26/9/2023

Mobiscore: Is jouw (toekomstige) woning duurzaam gelegen?

Ontdek hoe de Mobiscore werkt, waarom het belangrijk is en hoe het je kan helpen bij het vinden van een duurzaam gelegen woning.

Mobiscore: Is jouw (toekomstige) woning duurzaam gelegen?

In een tijd waarin duurzaamheid en milieuvriendelijkheid hoog op de agenda staan, is de Mobiscore een krachtige tool die je helpt om bewuste keuzes te maken met betrekking tot wonen en mobiliteit.

Deze handige tool berekent de milieu-impact van je dagelijkse verplaatsingen vanuit je woning en toont hoe gemakkelijk essentiële voorzieningen te voet of met de fiets bereikbaar zijn. In dit artikel duiken we dieper in op hoe de Mobiscore werkt, waarom het belangrijk is en hoe het je kan helpen bij het vinden van een duurzaam gelegen woning.

Hoe werkt de Mobiscore?

De Mobiscore stelt je in staat om eenvoudig de score van jouw huidige of toekomstige woning te berekenen door simpelweg het adres in te voeren op de website. Je kunt zelfs de score van twee verschillende adressen met elkaar vergelijken. Deze functie is momenteel beschikbaar in Vlaanderen en Brussel.

De tool berekent vervolgens de afstand vanaf het opgegeven adres tot verschillende soorten voorzieningen, zoals winkels, scholen, medische faciliteiten, sport- en cultuurinfrastructuur, en openbaar vervoer. De score houdt rekening met het verwachte aantal verplaatsingen naar deze voorzieningen, het meest gebruikte vervoermiddel in Vlaanderen en de milieu-impact daarvan (denk aan luchtvervuiling, verkeersopstoppingen en geluidsoverlast). De Mobiscore wordt weergegeven als een gemiddelde waarde en omvat ook aparte beoordelingen voor vijf thema's: openbaar vervoer, onderwijs, winkels en diensten, ontspanning, sport en cultuur, en gezondheidszorg.

mobiscore
www.mobiscore.be

Waarom is de Mobiscore belangrijk?

Deze score stelt je in staat om bewust te kiezen voor een woning met een lage mobiliteits- en milieu-impact. Hoe hoger de Mobiscore op een schaal van 0 tot 10, hoe duurzamer jouw woonlocatie wordt beschouwd. Door strategisch te kiezen voor een woning die dicht bij voorzieningen ligt en gemakkelijk te voet of met de fiets bereikbaar is, draag je bij aan het verminderen van verkeersopstoppingen, luchtvervuiling, geluidsoverlast en geurhinder. Het stelt je ook in staat om je eigen mobiliteitsimpact te verminderen.

Naast het berekenen van de Mobiscore kun je ook meer informatie vinden over de tool en hoe je de berekening kunt personaliseren op de website. Bovendien wordt de Mobiscore geïntegreerd in woningadvertenties op immosites, wat het gemakkelijker maakt om de milieu-impact van een potentiële woning te beoordelen tijdens je zoektocht naar een nieuwe woning.

Wil je nog meer informatie over de Mobiscore of ben je benieuwd naar de score van jouw woning? Neem dan zeker een kijkje op de officiële website. De Mobiscore is niet alleen een handige tool, maar ook een stap in de richting van duurzaamheid en bewust wonen in België.