Lifestyle
20/9/2023

Jouw eigen laadpaal: waarom het een slimme investering is

Ontdek alles wat je moet weten over het plaatsen van een eigen laadpaal thuis: voordelen, kosten en geschiktheid en wat de regelgeving zegt.

Jouw eigen laadpaal: waarom het een slimme investering is

Elektrische auto's zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en steeds meer mensen stappen over op deze duurzame manier van rijden. Een belangrijk aspect van elektrisch rijden is het opladen van de auto, wat het gebruik van een laadpaal aan jouw woning een interessante optie maakt. Maar wat kost zo'n dat eigenlijk, is elke woning hiervoor geschikt en mag je dit zomaar laten plaatsen? In dit artikel beantwoorden we deze vragen.

Wat kost een laadpaal?

De kosten van een laadpaal aan jouw woning kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type paal, het merk en de installatiekosten. Gemiddeld kost dit tussen de € 1000 en € 2000, maar er zijn ook goedkopere of duurdere opties beschikbaar.

Is elke woning hiervoor geschikt?

In principe is elke woning geschikt voor het plaatsen van een laadpaal, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je beschikken over een eigen parkeerplaats waar de paal geplaatst kan worden en moet de elektriciteitsaansluiting voldoende capaciteit hebben om de laadpaal van stroom te voorzien. Het is daarom altijd verstandig om een specialist te raadplegen voordat je een laadpaal laat plaatsen.

Let zeker ook op dat je bij jouw huidige energieleverancier even checkt wat dit met jouw elektriciteitsverbruik zou doen, want deze zal uiteraard ook verhogen. 

Mag je dit zomaar laten plaatsen?

Het plaatsen van een laadpaal aan jouw woning valt onder de regels van jouw gemeente en het netwerkbeheer. In sommige gevallen heb je daarom een vergunning nodig voordat je een laadpaal mag plaatsen. Het is daarom belangrijk om eerst de regels en richtlijnen van jouw gemeente en netwerkbeheerder te raadplegen voordat je een laadpaal laat plaatsen.

eigen laadpaal

Fiscaal voordeel

Als je thuis een laadstation voor elektrische wagens installeert, kan je ook van een belastingvermindering genieten voor de uitgaven die je daarvoor betaalt van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2024.

De belastingvermindering varieert van 45 % naar 15 % van de uitgaven (tot een maximum van 1.500 euro), afhankelijk van het jaar van betaling van de uitgaven.

Meer informatie kan je via deze link terugvinden.

Voordelen van een laadpaal aan jouw woning

Gemak

Met een laadpaal aan jouw woning kun je jouw elektrische auto gemakkelijk en snel opladen terwijl je thuis bent, zonder dat je naar een openbaar laadstation hoeft te rijden.

Kostenbesparing

Het opladen van jouw elektrische auto met een paal aan jouw woning kan goedkoper zijn dan opladen bij een openbaar laadstation.

Duurzaamheid

Het gebruik van een laadpaal aan jouw woning draagt bij aan een duurzame toekomst en minder CO2-uitstoot.

Waardestijging van jouw woning

Het hebben van een laadpaal aan jouw woning kan de waarde van jouw woning verhogen, omdat het steeds belangrijker wordt bij potentiële kopers van een woning.

Onafhankelijkheid

Met een laadpaal aan jouw woning ben je niet afhankelijk van openbare laadstations en hoef je niet in de rij te staan om jouw auto op te lad