Makelaars
8/9/2023

Kan je jouw woning verkopen door meerdere makelaars?

Kan je jouw woning verkopen door meerdere makelaars? En indien dit kan, waar moet je op letten als je hiervoor kiest?

Kan je jouw woning verkopen door meerdere makelaars?

Het verkopen van een huis, grond of appartement kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je woning te verkopen, waaronder zelf de verkoop regelen of een makelaar of notaris inschakelen. Maar wat als je zo snel mogelijk wilt verkopen? Is het dan mogelijk om je woning te verkopen door meerdere makelaars tegelijkertijd? Het antwoord is ja, maar er zijn enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden, afhankelijk van het type contract dat je met de makelaars afsluit.

Exclusief contract

Bij het tekenen van een exclusief contract geef je één specifieke vastgoedmakelaar de opdracht om je woning te verkopen. In dit geval mag je zelfs de woning niet verkopen aan een bekende of familielid.

Co-exclusief contract

Met een co-exclusief contract kun je meerdere vastgoedmakelaars tegelijkertijd de opdracht geven om een geschikte koper te vinden. Dit gebeurt altijd in onderling overleg tussen de betrokken makelaars. De makelaars komen onderling overeen hoe het ereloon verdeeld wordt. Zo kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat het ereloon alleen toekomt aan de makelaar die als eerste een koper vindt die de onderhandse verkoopovereenkomst ondertekent of een geldig schriftelijk bod uitbrengt.

Bij een co-exclusief contract moeten er duidelijke contractuele afspraken worden gemaakt tussen de verschillende makelaars. Dit omvat zaken zoals het samenstellen van het dossier, het uitwisselen van informatie en het op de hoogte houden van elkaar over de voortgang van de verkoop. Het is belangrijk dat de betrokken makelaars elkaar op de hoogte stellen wanneer de verkoopovereenkomst of optieovereenkomst is afgesloten, zodat de andere makelaars weten dat hun taak erop zit.

Niet-exclusief contract

Door te werken met niet-exclusieve contracten kun je elke vorm van exclusiviteit uitsluiten. Dit betekent dat niet één persoon verantwoordelijk is voor de verkoop, maar dat meerdere partijen dit kunnen doen, waaronder jijzelf, de notaris of een andere derde partij. Je betaalt alleen een ereloon aan de vastgoedmakelaar die kan aantonen dat hij betrokken was bij de verkoop.

Een belangrijk nadeel van het werken op niet-exclusieve basis is echter dat er ruimte is voor discussies. Vastgoedmakelaars of derden kunnen los van elkaar op zoek gaan naar potentiële kopers, zonder enige vorm van samenwerking. Als de uiteindelijke koper contact heeft gehad met meerdere makelaars, loop je het risico geconfronteerd te worden met meerdere ereloonclaims. Het is daarom belangrijk om bij het opstellen van de overeenkomsten voorwaarden te stellen met betrekking tot het bewijs van betrokkenheid van de makelaar.

Op meerdere paarden wedden

Of het zinvol is om je woning te verkopen door meerdere makelaars tegelijkertijd, hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke kenmerken van je woning, je kennis van de regio en de vastgoedmarkt, en de gewenste verkooptermijn. In de praktijk hebben bemiddelingsopdrachten via een vastgoedmakelaar meestal een exclusief karakter. Toch kan een co-exclusieve opdracht interessant zijn omdat je hiermee meerdere makelaars met specifieke kennis over de regio kunt inschakelen. Het belangrijkste is om altijd duidelijke afspraken te maken en tot een gezamenlijk akkoord te komen met elke makelaar waarmee je samenwerkt.

>> Zoek hier jouw makelaar in de buurt.