Nieuws
26/1/2024

Vastgoed in België 2023: Minder verkopen, stabiele Prijzen

Een analyse van vastgoed in België 2023: wat waren de trends en hoe heeft de markt zicht geëvolueerd.

Vastgoed in België 2023: Minder verkopen, stabiele Prijzen

2023 was een opvallend jaar voor de vastgoedmarkt in België, gekenmerkt door een vermindering in het aantal verkopen en een opmerkelijke stabiliteit in de prijzen van huizen en appartementen.

De afkoeling van de markt

Het jaar zag een afname van 15% in het aantal vastgoedverkopen vergeleken met het voorgaande jaar, wat wijst op een afkoelende markt. Deze trend wordt ondersteund door gegevens van de Vastgoedbarometer van Fednot.

De rol van energiezuinigheid

Energie-efficiëntie wordt steeds crucialer in de waardebepaling van vastgoed. Woningen met een slechte isolatie zagen een daling in waarde, terwijl energiezuinige panden meer in trek bleven.

Regionale verschillen en jonge kopers

Er was een lichte daling in het aandeel van jonge kopers, vooral actief in Vlaanderen. De grootste afname in verkopen was te zien in Vlaanderen, met significante verschillen tussen de provincies.

Prijsstabiliteit en -verschillen

Ondanks de lagere verkoopaantallen bleven de prijzen van huizen en appartementen relatief stabiel, met een gemiddelde prijsstijging van 1,1% voor woonhuizen. Regionale prijsvariaties werden ook waargenomen, met verschillen in prijsstijgingen tussen de Vlaamse provincies.

Gemiddelde leeftijd en type kopers

De gemiddelde leeftijd van kopers bleef vrij stabiel. Er was een lichte verschuiving in de leeftijdsdynamiek, met kleine verschillen tussen de regio's.

Kort samengevat in cijfers

  • In 2023 was er een afname van 15% in het aantal vastgoedverkopen in België vergeleken met 2022.
  • De gemiddelde prijs van een woonhuis in België was 322.780 euro, een stijging van 1,1% ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • In Vlaanderen daalde de vastgoedactiviteit met 2,4%, terwijl in Brussel en Wallonië juist een lichte stijging werd waargenomen.
  • Het aandeel jonge kopers (30 jaar of jonger) daalde licht naar 29,3%.
  • De gemiddelde prijs van een appartement steeg met 1,6% tot 264.792 euro.

Voor meer en uitgebreide informatie kan je terecht op notaris.be