Vastgoed
8/9/2023

Verkopen op lijfrente uitgelegd

In dit artikel bekijken we alles rond verkopen op lijfrente: wat is het, waarom is het interessant en wat zijn de voordelen hiervan.

Verkopen op lijfrente uitgelegd

Verkopen op lijfrente is een verkoopmethode waarbij de verkoper de eigendom verkoopt en de koper de aankoopprijs in termijnen betaalt aan de verkoper tot aan het einde van die persoon zijn/haar leven. De hoogte van de termijnen wordt berekend op basis van het bedrag van het kapitaal, de leeftijd van de verkoper en de levensverwachting van de verkoper. Na het overlijden van de verkoper stopt de uitbetaling van de termijnen.

Waarom is het interessant?

Verkopen op lijfrente kan interessant zijn voor zowel de verkoper als de koper. Voor de verkoper biedt deze methode de mogelijkheid om een vast inkomen te ontvangen voor de rest van zijn leven en tegelijkertijd zijn eigendom over te dragen aan een koper. Voor de koper kan het interessant zijn omdat het hem of haar de mogelijkheid biedt om een eigendom te kopen zonder een grote som geld te moeten betalen. Bovendien kan de koper in sommige gevallen profiteren van een belastingvoordeel bij de aankoop van een eigendom op lijfrente.

Wat zijn de risico's?

Er zijn wel enkele risico's verbonden aan verkopen op lijfrente. Zo kan de verkoper bijvoorbeeld langer leven dan verwacht, waardoor de koper meer termijnen zal moeten betalen dan oorspronkelijk gepland. Aan de andere kant kan de verkoper ook vroeger overlijden dan verwacht, waardoor de koper minder termijnen zal moeten betalen dan oorspronkelijk gepland. Het is daarom belangrijk om bij het afsluiten van een verkoop op lijfrente een goede inschatting te maken van de levensverwachting van de verkoper en deze ook te laten berekenen door een expert.

Niet voor elke situatie geschikt

Verkopen op lijfrente is niet voor elke situatie geschikt. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een eigendom op lijfrente te verkopen als het eigendom nog met een hypotheek belast is. Bovendien kan verkopen op lijfrente ook niet altijd interessant zijn voor de verkoper, bijvoorbeeld wanneer deze het kapitaal in één keer nodig heeft.

Win advies in

Kortom, verkopen op lijfrente kan een interessante verkoopmethode zijn voor zowel de verkoper als de koper, maar het is belangrijk om de risico's en de voorwaarden goed in kaart te brengen voordat men deze verkoopmethode overweegt. Laat je daarom goed adviseren door bijvoorbeeld een notaris voordat je een beslissing neemt. Zo kan je een weloverwogen besluit nemen en voorkom je onaangename verrassingen achteraf.

Voordelen voor de verkoper

Vooral voor oudere verkopers zonder kinderen kunnen er aantrekkelijke voordelen verbonden zijn aan een verkoop op lijfrente. Indien je als verkoper wenst om in je huidige woning te blijven wonen, biedt een verkoop op lijfrente met vruchtgebruik een interessante optie. In dit scenario ontvang je als verkoper maandelijkse lijfrentebetalingen terwijl je in de betreffende woning blijft wonen. Hierdoor hoef je niet te verhuizen.

Bovendien biedt deze regeling als verkoper de geruststelling dat je jouw lopende kosten kunt blijven dekken, zoals bijvoorbeeld de kosten van het rusthuis.

Een ander voordeel is dat lijfrentebetalingen voor de verkoper meestal niet belastbaar zijn. Ze worden beschouwd als een manier om het geld uit de verkoop te ontvangen. Echter, als de koper de lijfrente fiscaal inbrengt, kan er wel belasting verschuldigd zijn.

Voordelen voor de koper

Ook voor kopers heeft een verkoop op lijfrente aantrekkelijke aspecten. De aankoop van de woning wordt namelijk gespreid over de tijd. Hierdoor hoef je niet in één keer het volledige aankoopbedrag te betalen, maar kun je betalen in termijnen. Bovendien, mocht de verkoper onverwacht overlijden, kan de koper de woning voor een aantrekkelijke prijs verwerven.

Voor vastgoedinvesteerders kan een verkoop op lijfrente eveneens interessant zijn. Het biedt de mogelijkheid om zelfs met beperkte financiële middelen te investeren in vastgoed.