Makelaars
8/9/2023

Wat kost een vastgoedmakelaar?

Wat kost een vastgoedmakelaar nu eigenlijk? Een vraag die vaak gesteld wordt. In dit artikel maken we dit graag voor je duidelijk.

Wat kost een vastgoedmakelaar?

Een vastgoedmakelaar is een professional die verantwoordelijk is voor het begeleiden van kopers en verkopers bij het kopen of verkopen van vastgoed. Hun diensten kunnen variëren van het vinden van geschikte woningen of investeringsmogelijkheden, tot het onderhandelen over de prijs en het afhandelen van de administratieve taken. Maar wat kost een vastgoedmakelaar nu eigenlijk?

Commissie

Over het algemeen worden vastgoedmakelaars betaald via een commissie. Deze commissie is een percentage van de verkoopprijs van het vastgoed en wordt betaald door de verkoper. In België varieert de commissie meestal tussen 3% en 5% van de verkoopprijs, hoewel dit kan variëren afhankelijk van de regio en het type vastgoed.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze commissie alleen betaald wordt als de woning daadwerkelijk verkocht wordt. Als de woning niet verkocht wordt, betaalt de verkoper ook geen commissie. Dit betekent dat vastgoedmakelaars een groot deel van hun tijd en middelen investeren in het vinden van potentiële kopers en het effectief verkopen van het vastgoed.

Bovendien kunnen vastgoedmakelaars extra kosten in rekening brengen voor extra diensten, zoals het organiseren van open huizen of het uitvoeren van een professionele fotoshoot van desbetreffende woning. Deze extra kosten kunnen variëren afhankelijk van de vastgoedmakelaar en de aard van de dienst.

>> Waarom kiezen voor een vastgoedmakelaar?

Vergelijken

Wanneer je een vastgoedmakelaar overweegt, is het belangrijk om te kijken naar hun ervaring, vaardigheden en klantenservice. Een ervaren vastgoedmakelaar met een goed trackrecord en positieve beoordelingen kan je helpen het meeste geld uit jouw verkoop te halen en je helpen het proces soepel en efficiënt te laten verlopen.

Ten slotte is het de moeite waard om verschillende vastgoedmakelaars te vergelijken voordat je beslist welke je wilt inhuren. Zoek naar makelaars die vertrouwen opwekken en een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden voor hun diensten.

Zoek hier snel naar een vastgoedmakelaar in jouw regio.