Vastgoed
28/9/2023

Wonen in een tiny house in Vlaanderen

In dit artikel gaan we dieper in op de situatie van tiny houses in België en wat je moet weten als je droomt van wonen in een tiny house.

Wonen in een tiny house in Vlaanderen

Tiny houses, ook wel bekend als microwoningen, hebben de afgelopen jaren wereldwijd aan populariteit gewonnen, maar in België blijft de regelgeving rond deze compacte woningen vaag en varieert deze van gemeente tot gemeente. Laten we eens dieper ingaan op de situatie van tiny houses in België en wat je moet weten als je droomt van wonen in een tiny house.

De Belgische regelgeving en bouwvergunningen

In België worden tiny houses beschouwd als 'kleinschalig wonen', en zelfs als je van plan bent om een tiny house op je eigen bouwgrond te plaatsen, heb je een bouwvergunning nodig. Deze vergunning is essentieel, en het proces kan complex zijn, omdat je moet voldoen aan tal van bouwvoorschriften zoals de EPB-regelgeving, bouwdiepte, -hoogte, dakvorm en esthetische overwegingen.

Minimale kwaliteitseisen en woonvoorwaarden

Als je overweegt een tiny house te huren of te verhuren in Vlaanderen, moet je voldoen aan minimale kwaliteitseisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. Enkele belangrijke vereisten zijn onder andere:

  • Minimale voorzieningen zoals een keuken, toilet, bad of douche en gootsteen
  • Drinkbaar water
  • Structurele stabiliteit van het gebouw
  • Veiligheid van trappen
  • Veiligheid van gas-, elektriciteits- en verwarmingsinstallaties
  • Geen vochtproblemen
  • Mogelijkheid tot verluchting
  • Natuurlijke verlichting
  • Vrije toegankelijkheid

Dit betekent dat je tiny house moet voldoen aan dezelfde normen als traditionele huizen, ondanks de beperkte ruimte.

wonen in een tiny house

Domiciliëring en bewoonbare oppervlakte

Een belangrijk aspect van wonen in een tiny house in België is de domiciliëring, wat betekent dat je officieel op een adres woont. De Belgische wetgeving vereist dat een bewoonbare woning een minimale oppervlakte van 18 m² per persoon heeft. De meeste tiny houses vallen in de categorie van 28 m² of minder.

Om aan deze vereiste te voldoen, moeten bewoners vaak creatieve oplossingen zoeken, zoals deelname aan cohousingprojecten met gemeenschappelijke ruimtes die meetellen als bewoonbare oppervlakte, of het plaatsen van hun domicilieadres bij iemand anders.

Voordelen van wonen in een tiny house

Milieuvriendelijkheid

Tiny houses hebben doorgaans een kleinere ecologische voetafdruk vanwege hun kleine omvang en het gebruik van duurzame materialen.

Financiële Vrijheid

De kosten van het bezitten en onderhouden van een tiny house zijn vaak lager dan die van traditionele huizen, wat financiële vrijheid kan bieden.

Minimalistische Levensstijl

Wonen in een tiny house dwingt je om te downsizen en je te concentreren op wat echt belangrijk voor je is, wat kan leiden tot een eenvoudiger en meer bevredigend leven.

Mobiliteit

Veel tiny houses zijn op wielen gemonteerd, waardoor je de flexibiliteit hebt om te reizen en je huis mee te nemen.

Als je dus van plan bent of droomt van een tiny woning, informeer je dan eerst goed.